SAĞLIKLI OLMAK İÇİN, DELİ GİBİ SAATLERCE KOŞTURMAYA GEREK YOK

BAGIŞIKLIK SİSTEMİ– EGZERSİZ VE SPOR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ ETKİLER

Ilionis üniversitesi (ABD) ve McMaster üniversitesi egzersiz bilimi ve ruhsal yapılar üzerine araştırma yapan egzersiz bilim insanları BAĞIŞIKLIK sistemimizi iyileştirmek için normal orta derece egzersizin çok uzun zor ve çok sık yapılan egzersizlerden daha faydalı olduğunu belirtmekteler.
İstatistikler çok ağır zorlu egzersizleri deli gibi aşırı yapanların orta zorlukta ve aralı (dinlenmeli) egzersiz yapanlardan daha önce (erken) öldüklerini göstermektedir. (sport and immune system affects 2014)
Genellikle bu egzersizler kışın nezle, grip olduğumuzda aldığımız birçok hap, iksir, sihirli çaylardan daha iyi gelmekte, bizi güçlü dinç, üretken yaparak daha iyi bir bağışıklık sistemi kazandırmaktadır.
Fakat nasıl ki ilaçları aşırı tükettiğimizde (her şeyin aşırısı gibi) zararlı olmaktaysa belli bir dozu aşıp aşırıya kaçılan egzersizlerde bağışıklık sistemimizi bozmakta.
2005 ‘te yapılan araştırmalarda 3 gurup fare incelendi ve bunlara nezle virüsü aşılanarak enfeksiyon geliştirildi.
-Birinci gurup fareler hareketsiz oturgan bir devre geçirdi.
-İkinci gurup farelere her gün 20-30 dakika egzersiz yaptırıldı.
-Üçüncü gurup her gün 2,5 saat çok zorlu egzersizler yaptırıldı.
Orta şiddette çalışan 2.gurupta hayatta kalma, yaşam süreleri %82 arttı. Hiç egzersiz yaptırılmayıp tembel tembel oturulan gurupta hayatta kalma oranları %43 iken egzersiz yapan gurupta bu oranın 2 misli olması araştırmacıları çok şaşırttı.
Bu egzersizin bağışıklık sistemini iyileştirdiğini gösteren çok açık bir bulgu idi.
2,5 saat zorlu egzersiz yaptırılan farelere gelirsek; hayatta kalma oranları %30 idi. Yani diğer iki gurubunda altında! Bilim insanları egzersiz, spor aktivitelerinin bu iki gurubun arasında ki (1. Ve 3.gurubun) bir şiddet ve süre seviyesinde yapılırsa iyi bir bağışıklık kazandıracağını belirtmekteler. (Brian Timmons 2013) Böyle yapılırsa iltihabi reaksiyonların oluşmayacağı veya oluşmuş varsa üstesinden gelineceği tespit edilmiş.
Uzun süreli zorlu, güç egzersizlerin bağışıklık sistemimizi baskıladığı, bağışıklık iltihabi durumları hücrelerinin görevlerini yapmalarına mani olduğu gözlemlenmekte.
Kesinlikle insanda ve farelerde orta ,normal iyi düzeyde egzersiz yaptırmak aslan ile kuzuyu savaştırmak gibi farklılık arz eder.
Orta ve orta zorluğun biraz üstünde haftada 3-5 kez 30 dakika yapılan egzersizlerin enfeksiyonlara karşı bizleri koruduğu bir çok araştırmada görüldü. Dr Timmons “Şayet büyük bir maratona veya Triatlano hazırlanıyor haftada 100 km’den fazla koşuyor veya sabah erken yüzüp akşam çok uzun koşular yapıyorsanız Bağışıklık sisteminiz dibe vurabilir” demekte.
Egzersiz yapanlarda bağışıklık, sisteminin düzelmesine çok çabuk rastlanmakta. 2009 yılında lowa eyalet üniversitesinde yapılan araştırmada fareler 14 haftalık koşu bandında koşma programına alındı.
Tek bir 45 dakikalık koşuya başlatılmadan önce fareler nezle virüsü ile aşılanıp enfeksiyon yaratıldı. 10 günlük başarılı bir koşu egzersizi sonrası yüklenen virüs mikrobunda ve etkisinde büyük azalmaya rastlandı, semptomlarda (belirtiler) düzelme görüldü (1-2 kez koşan farelerde bile….)
ABD South Carolina tıp üniversitesinde egzersiz programına alınan 547 yetişkin, kadın ve erkekler orta şiddette egzersiz yaptırılmış ve bu kişilerde üst solunum yolları enfeksiyonları %20 azalmış solunum yolları enfeksiyonu ile karşılaşılmış bu kazanılan sağlık oluşumunun özel tarafı soğukların başladığı kış ortamında soğuk algınlığı ve nezle oranlarının böyle bir iklimde azalma oranıymış.
Diğer salgın hastalıklar araştırmalarında da aynı iyi durum gözlemlenmiş şayet kışında sağlık kalmak istiyorsanız uzmanlar portakal, limon suları depolamaktansa fitness salonlarının yolunu tutmanızı tavsiye ediyorlar.
pt Hakan Ş.

ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR