Ruhu şad Mekânı Cennet olsun

29 Ekim 1919’da Maraş Fransızlar tarafından işgal edilir, Fransız askerlerinin kente gelişi, yerli Ermeniler tarafından büyük bir coşkuyla karşılanır.2 gün sonra,31 Ekim 1919 Cuma günü Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan 3 kadın ve bohçalarını taşıyan erkek çocuğu gören Fransız devriyeleri ve Ermeniler devriyesinden bir asker;

-“Burası artık Türklerin değil; Fransız memleketinde bizim dediğimiz olacak, açın yüzlerinizi” diyerek saldırırlar.

Kadınlardan biri olayın etkisiyle bayılınca diğer kadınlar da feryada başlar. Hamamın yakınındaki Kel Hacı’nın kahvesinde bulunan halk olay yerine gelerek Ermenileri uyarır, fakat askerler sarkıntılığa devam eder.

Bunun üzerine Çakmakçı Said:

-“Olan gâvur oğulları! Dokun mayın bacılarıma!” diyerek Fransız Ermeni Lejyonerlerinin üzerine yürüdü, üzerinde silah olmayan Çakmakçı Said ve Gaffar Kabuloğlu Osman, dipçik ve kurşunla ağır yaralandılar.

Bu sırada yan tarafta küçük bir dükkan da süt satan Sütçü İmam, tabancasını alarak olay yerine gelir. Silahını, kadınlara sataşan ve Çakmakçı Said’i yaralayan Ermeni askerin üzerine doğrultarak ateşler.

Kurşun isabet eden Ermeni yere düşer diğerleri ise kaçar. Maraş da düşmana sıkılan bu ilk kurşun ile Türk milletinin işgalci Fıransız ve Ermenilere, yaptıklarının yanlarına kalmayacağı gösterilir.

Bu olayda aldığı yara ile Çakmakçı Said şehit olur. Yaralanan Ermeni ise ölür. Ölen Ermeni için 1 Kasım 1919 tarihinde kalabalık bir cenaze töreni düzenlenir.

Fransızlar da misilleme hareketlerine girişerek Sütçü İmam’ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadir’in ellerini ve ayaklarını arkasından bağlayıp burun ve kulaklarını kestikten sonra boğazlayarak şehit eder.

Sütçü İmam ise Nalbant Bekir’den aldığı bir atla Bertiz’in Ağabeyli köyünde bulunan Beyazıt oğlu Muharrem Bey’in yanına gitti. Sütçü İmam Ermeni ve Fransızlar tarafından sürekli arandı, bulunması için de Maraş’lı yetkililer çok sıkıştırıldı bütün çabalara rağmen Sütçü İmam bulunamadı.

31 Ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atıp Kahramanmaraş’taki Kurtuluş hareketini başlatan Sütçü İmamın asıl adı İmam’dır geçimini süt satarak sağladığı için bu ad ile anılır, Sütçü İmam harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak belediyeye odacı olarak alınıp, Maraş Kalesin de ki topun idaresi de kendisine bırakılmıştır.

18 Kasım 1922 de Abdülmecit Efendi Halife olunca 101 pare top atmak için kaleye çıkan Sütçü İmam, barutun ateş alması neticesi vücudunda yanıklar meydana gelmiş, kaldırıldığı Alman Eğitim Hastanesinde 25 Kasım 1922’de hayatını kaybetmiştir. Çınarlı Cami mezarlığına defnedildi.

Ruhu şad, Mekânı Cennet olsun.

Ali ERDOĞAN

You may also like...