Neden bu kadar duygusalım: 10 adımda duygusal kontrolü sağlamanın yolu

Hepimiz en az hayatımızda bir kez denk gelmişizdir. Markette veya bir yerden başka bir yere giderken, toplu taşıma araçlarında küçük bir çocuk duygusal bir krize girer ve ağlamaya, tepinmeye başlar. Yanındaki anne babası ise ya onun bu duygusal patlamalarına duygusal yanıtlar verir ya da sakince çocuklarına nasıl sakinleşebileceğini öğretir.

Biz yetişkinler için de patlamalar yaşarken sakin kalmamızı söyleyen, sakinleşmeyi öğreten birileri olsa çok güzel olmaz mıydı?

Duygusal bir fırtınanın ortasında sakinleşebilmek için kişisel ve kişisel düzenlemeye gerek var. Bu biraz zor olsa da mümkün olduğunu söylemek gerek.

Siz de kendinize zaman zaman “Ben neden bu kadar duygusalım” diye soruyor musunuz? Belki iş hayatında çevrenizdekilere karşı fazla öfkeli yaklaşıyor, belki kolayca ağlıyor, belki istemediğiniz zamanlarda istemediğiniz tepkiler veriyorsunuz. Duyguları kontrol etmek; baskı, belirsizlik ve daha birçok duyguyla mücadele edebilmenizi sağlar. İşte duygularınızı kontrol edebilmenin 10 yöntemi:

1. Neyin önemli olduğunu hatırlayın

Uzun vadede hayatınızı pek fazla etkilemeyecek şeyleri birden tüketmeyin. Birazını sonraya bırakın, iş bölümü yapın, yapılacak listenizdeki bazı şeyleri çıkarın. İçinde bulunduğunuz durumun sonuçlarını gözden geçirin ve kendi kendinize en kötü durumda neler olabileceğini, bunun sizin için gerçekten de çok kötü olup olmadığını sorgulayın. Eğer önceliklerinizi belirleyebiliyorsanız, kontrol duygunuzu daha iyi sağlayabilirsiniz.

2. Plan yapın

Sadece günü planlamakla kalmayın, olabilecek şeyleri de planlayın. Hayatta duygusal olmanıza neden olan neler? Bu ufak şeyler bugün olsa neler olurdu, bunu düşünün. Böylelikle kendinizi hazırlıklı hissedebilirsiniz, o ufak tefek şeyler başınıza geldiğinde daha az duygusal davranabilirsiniz.

3. Esnek olun

Bir plan yaparken, her şeyin son anda bile olsa değişebileceğini aklınızda tutun. Böyle değişiklikler olduğunda düşüncelerinizi toparlamak için kendinize biraz vakit tanıyın ve ondan sonra harekete geçin. Ne kadar esnek olursanız, beklenmedik gelişmelerle mücadele etme yeteceğiniz o kadar fazla olur.

4. Meseleleri felakete çevirmeyin

Ufak bir hata yaptığınızda kendinizi beceriksiz, başarısız ve işini kaybetmeye hazır mı hissediyorsunuz? Çocuğunuz yaramazlık yaptığında bir anlık öfkeyle ona bağırıyor ve sonra da çok kötü bir ebeveyn olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Hata yaptığınızda, kendinize biraz zaman tanıyın ve doğru yaptığınız şeyleri düşünüp hatalarınızla kıyaslayın. Meseleleri bir felakete dönüştürmek yerine pozitif düşünmeye çalışın. Hatalarınızı, moralinizi bozmak yerine öğrenmek için bir fırsat olarak görün.

5. Bir seferde birden fazla şeyi üstlenmeyin

“Neden bu kadar duygusalım” sorusunun cevabı, belki de üzerinize çok fazla şey almanızdan kaynaklanıyor olabilir. Yaptığınız şey ne ise yavaş hareket edin ve her seferinde tek bir şeye odaklanın. Bir seferinde birden fazla şey yapmaya çalışırsanız, aşırı yoğun ve aşırı duygusal bir ruh haline sahip olabilirsiniz.

6. Derin nefesler alın

Kendinizi gergin, endişeli hissettiğinizde düşünmeden hızlı hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. Bu hızlı nefes alma baş dönmesi, panik, denge kaybına neden olur. Bunun yerine yavaş bir şekilde burundan nefes alıp, birkaç saniye bekleyip, yavaşça ağızdan nefes vermeyi deneyin. Sakinleştiğinizi hissedene kadar buna devam edin.

Neden bu kadar duygusalım: 10 adımda duygusal kontrolü sağlamanın yolu
Neden bu kadar duygusalım: 10 adımda duygusal kontrolü sağlamanın yolu

7. Konumunuzu belirleyin

İstemediğiniz duygularınızı tetikleyeceğini bildiğiniz koşullardan kaçının. Örneğin acele ettiğiniz zaman sinirleniyorsanız, işleri son dakikaya bırakmamak ve acele etmemek için çaba harcayın.

8. Konumunuzu değiştirin

Hayal kırıklığına uğramaktan korkuyor olabilirsiniz. Örneğin arkadaşlarınızın sizi akşam dışarı davet etmesini istiyor olabilirsiniz. Bunu beklemek yerine siz arkadaşlarınızı davet edin. Proaktif olun ve konumunuzu değiştirin.

9. Odak noktanızı değiştirin

Spor salonuna her gittiğinizde fit görünen ve harcadıkları emeğin sonuçlarını alan insanlardan gözlerinizi alamıyor musunuz? Bu kişileri kıskanmak yerine, odak noktanızı değiştirin ve spor geçmişi sizinkine benzer olan kişilere odaklanın. Böylelikle yeteneklerinize ve harcadığınız emeğe duyduğunuz güven artacaktır. Kendi yaptıklarınıza odaklanın.

10. Yanıtlarınızı çeşitlendirin

Her şey ters gittiğinde ve duygularınız sizi ele geçirmeye başladığında yapabileceğiniz en iyi şey, vereceğiniz yanıtların kontrolünü ele almaktır. Kendinizi endişeli veya duygusal hissettiğinizde kalbiniz yerinden çıkacakmış gibi atıyorsa, birkaç derin nefes alın, gözlerinizi kapatın, sadece nefesinize odaklanın ve kendinizi sakinleştirin. Sahip olduğunuz yetenekleri bir araya getirin ve yüzünüze bir gülümseme kondurun. En azından böylelikle ruh halinizi pozitife çevirmiş olursunuz.

Kaynaklar: Live bold and bloom – Psychology Today

You may also like...